Turkisk Baklava

Turkisk Baklava är en traditionell och mycket uppskattad dessert som kombinerar lager av krispig filodeg, nötter och söt sirap. Att baka baklava hemma kan verka utmanande, men med denna guide kommer du att upptäcka att det är både enkelt och roligt.

Ingredienser Till Turkisk Baklava:

 • Filodeg
 • Hackade nötter (valnötter eller pistagenötter)
 • Smör
 • Socker
 • Vatten
 • Citronsaft
 • Honung

Steg-för-Steg Instruktioner:

 1. Förbered Filodegen: Tina filodegen om den är fryst och håll den täckt med en fuktig duk för att förhindra uttorkning.
 2. Lägg Lager: Pensla en bakform med smält smör. Lägg ett ark filodeg i formen och pensla med smör. Upprepa processen med flera lager (vanligtvis 5-7 lager).
 3. Fyllning: Strö ett jämnt lager av hackade nötter över filodegen.
 4. Fortsätt Lager och Fyllning: Lägg ytterligare 5-7 lager filodeg, pensla med smör mellan varje lager, och tillsätt mer nötter. Fortsätt tills ingredienserna är slut, avsluta med ett lager filodeg.
 5. Skär i Bitar: Skär baklavan i rutor eller diagonala bitar innan bakning. Detta gör det lättare att servera senare.
 6. Baka: Placera baklavan i en förvärmd ugn vid 175°C och baka i cirka 30-35 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
 7. Sirap: Under tiden baklavan bakas, förbered sirapen genom att koka socker, vatten, citronsaft och honung tills den tjocknar något. Låt sirapen svalna lite.
 8. Häll Sirapen: När baklavan är klar, häll den varma sirapen över den varma baklavan. Låt den stå och suga upp sirapen.

Servera och Njut

Låt baklavan svalna helt innan servering. Den är perfekt att servera som efterrätt eller till en kopp kaffe eller te.

Att baka baklava hemma ger en underbar belöning i form av en ljuvligt söt och krispig dessert. Dela dina bilder och erfarenheter med oss i kommentarerna!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *